Sources of Indian Constitution
Topic wise gk

Sources of Indian Constitution

Sources of Indian Constitution :The Constitution of India was adopted on 26th November 1949. The Constituent Assembly of India drafted the constitution of India adopting features of constitutions of the other nations as well as from the Government of India Act 1935. There are various sources of Indian constitution which we have discussed in the article below.
Sources of Indian Constitution

Features of Indian Constitution borrowed from other countries

Government of India Act 1935

  • Administrative details
  • Emergency Provision
  • Federal Plan
  • Public Service Commission
  • Judiciary
  • Governor’s Office

British Constitution

  1. Parliamentary form of government
  2. Concept of the rule of law
  3. Institution of the speaker and his role
  4. Legislative Process
  5. The Idea of single citizenship

US Constitution

  • Preamble
  • Judicial Review
  • President as Supreme Commander of the Armed forces, his impeachment and functions
  • Fundamental Rights
  • Electoral College
  • Post of Vice President
  • Equal protection under the law
  • The Federal Structure of Government

Constitution of Ireland

  • Directive Principles of State Policy (DPSP)
  • Method of President’s Election
  • Nomination of Rajya Sabha Members

Constitution of Canada

  • A federal system with a strong central government
  • A quasi-federal form of government
  • Distribution of powers between the central Government and the State Governments
  • Residual powers of central government
  • Centre’s power to appoint Governors of States
  • Supreme Court’s advisory jurisdiction

Australian Constitution

  • Joint sitting of Lok Sabha and Rajya Sabha
  • Concurrent List
  • Freedom of trade and commerce within the country and between the states
  • Power of national legislature to enact laws to implement treaties, eve on matters outside the general federal jurisdiction.

Constitution of the Soviet Union (USSR)

  • Planning Commission
  • Fundamental Duties
  • Ideals of social, economic and political justice in Preamble

Constitution of France

  • Ideals of Freedom, Equality and Fraternity in the preamble
  • Concept of Republic

Constitution of South Africa

  • Election of Rajya Sabha Members
  • Constitution amendment process

German Constitution

  • Suspension of Fundamental Rights during Emergency.
  • Union Emergency Powers

Constitution of Japan

  • The procedure established by law

Question Answers Based on Sources of indian Constitution

Q.1 The concept of General election is adopted from the constitution of which country ?

  1. Japan
  2. Ireland
  3. Germany
  4. Britain

Correct Answer: Britain


Q.2 The idea of five year plans was borrowed from the constitution of which country ?

  1. Germany
  2. Japan
  3. France
  4. USSR

Correct Answer: USSR


Q3. The concept of impeachment was derived from the constitution of which country ?

  1. USA
  2. Britain
  3. USSR
  4. France

Correct Answer: USA


Q4. The concept of amendment procedure in the constitution of India has been adopted from

  1. South Africa
  2. Germany
  3. Ireland
  4. America

Correct Answer: South Africa


Q5. The concept of liberty, equality and fraternity was framed from

  1. Germany
  2. Japan
  3. Ireland
  4. France

Correct Answer: France


Q6. Directive principles of state policy was borrowed from

  1. USA
  2. UK
  3. Canada
  4. Ireland

Correct Answer: Ireland


Q7. The idea of Nomination of members of Rajya Sabha by the President was adopted from

  1. Ireland
  2. Australia
  3. Canada
  4. Germany

Correct Answer: Ireland


Q8. The idea of concurrent list is adopted from

  1. UK
  2. Australia
  3. Canada
  4. USSR

Correct Answer: Australia


Q9. The concept of Independent judiciary system was borrowed from

  1. Canada
  2. USA
  3. Ireland
  4. USSR

Correct Answer: USA


Q10. The suspension of fundamental right during emergency was adopted from:

  1. Japan
  2. Germany
  3. Australia
  4. Ireland

Correct Answer: Germany

Some Other Categories for You

Daily Current AffairsClick here
Indian Polity QuizClick here
Indian History QuizClick here
General ScienceClick here

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *